Develop my skills
Gedurende semester 3 heb ik 4 verschillende skills mogen volgen. Ik heb zelf voor de volgende vier skills gekozen: Eyetracking, Design Thinking, klantgerichte contentcreatie en tot slot photoshop. . Op deze pagina wordt besproken wat ik zowel heb geleerd als gedaan tijdens deze skills.
Eyetracking
Voor Develop My Skills heb ik het eerste blok gekozen om eyetracking te volgen. Vooraf wist ik nog niet precies wat de skillsessies in gingen houden, maar ik stapte er met een open blik in. Ik vond de skill zeer leerzaam en handig om mee bezig geweest te zijn voor in de toekomst. Ik vond het daarnaast erg interessant om naast de literatuur ook echt te mogen onderzoeken met een eyetracker.
Wat is eyetracking eigenlijk precies? Binnen het commercieel werkveld kan met gebruik van een eyetracker gekeken worden waar de consument naar kijkt bij het zien van een advertentie. Dit kan worden gebruikt in onderzoek, zoals bij het meten of je boodschap wel genoeg gezien wordt of dat de rest van de advertentie alle aandacht opeist.
We hebben een onderzoek uitgevoerd over de plaatsing van een product binnen een advertentie en wat voor effect dit zal hebben op de fixaties. Wij hebben dit onderzoek uitgevoerd met de volgende advertenties van de drankproducent Red Bull:


Vooraf hebben wij een hypothese opgesteld voor wat wij dachten wat voor onderzoeksresultaten we zouden krijgen aan de hand van deskresearch: Volgens al eerder gedaan onderzoek zal een product in het midden van de advertentie meer aandacht trekken dan wanneer het product minder in het midden wordt geplaatst. Bij het maken van onze hypothese hebben wij ook aan deze literatuur gehouden.
De resultaten van de eyetracker waren als volgt:


Zoals je kunt zien en wat ook aansluit bij onze vooraf gestelde hypothese zijn bij de linker advertentie de rode vlekken meer verspreid over de advertentie heen. Er zijn lange fixaties zichtbaar op zowel het logo, de boodschap en het product. Bij de rechter advertentie zijn de rode vlekken veel meer aanwezig op het product en al veel minder op de slogan en het logo. We kunnen dus stellen dat de onderzoeksresultaten aansluiten op de eerder gestelde hypothese.

Design thinking
In blok 2 heb ik gekozen voor Design Thinking. Design Thinking was eigenlijk een beetje een misplaatste naam, ik had het tenminste een andere naam gegeven wanneer we op basis van alleen deze namen een skill moesten kiezen. Design Thinking ging vooral om de SDG’s: Sustainable Development Goals, en tijdens de skill waren wij met de klas bezig over wat op dit moment onze ecologische voetafdruk was, en hoe wij deze konden gaan verbeteren. De eindopdracht voor Design Thinking was redelijk open: We mochten zelf een manier kiezen hoe wij mee konden helpen om deze SDG’s te halen. Deze open invulling maakte het leuk, maar ook weer moeilijk om iets te verzinnen, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om voor SDG 6 een challenge te doen:
SDG 6 staat voor het efficiënt gebruik maken van water, en hier wist ik wel wat mee te verzinnen, ik ging namelijk een week lang bewust mijn watergebruik minimaliseren. Ik heb bijvoorbeeld geprobeerd elke dag maximaal vijf minuten lang te douchen, ik heb buiten regenwater opgevangen om dat water te gebruiken om al onze planten thuis mee te wateren en ik heb de vaatwasser gebruikt in plaats van de afwas. Bij de laatste zal je misschien denken, hoezo, is zelf de afwas doen niet beter voor het milieu dan de vaatwasser? Mijn eerste gedachte was namelijk ook dat ik zelf de afwas ging doen in plaats van de vaatwasser te gebruiken, maar na onderzoek heb ik kunnen stellen dat een moderne vaatwasser duurzamer is dan zelf af te wassen, dus ook weer wat geleerd. Persoonlijk vond ik deze skill het minst leuk van de drie waar ik nu een oordeel over kan geven, maar toch heb ik nieuwe inzichten gekregen en nieuwe dingen geleerd.

Klantgerichte contentcreatie
Tijdens mijn derde skill heb ik klantgerichte contentcreatie mogen bijwonen. Deze skill hield in hoe organisaties content kunnen toepassen in verschillende fases van de customer journey. Tijdens deze bijeenkomsten hebben wij in een groepje mogen werken aan een analyse van een zelfgekozen evenement, hoe zij contentcreatie toepassen en wat wij zouden toevoegen binnen de fases van de customer journey. Ons groepje heeft voor deze opdracht Intents Festival gekozen. Ik vond deze opdracht erg leuk omdat het door ons gekozen evenement eentje is waar ik zelf ook betrokken bij voel, en hier uiteindelijk dus ook klantgerichte content voor mochten ontwerpen. Wij hebben uiteindelijk in de drie fases, see, think en live een nieuwe vorm van content bedacht: In de see fase wilden wij een mini-docuserie uitbrengen in de vorm van een ‘day in the life van …’ en elke keer iemand anders die een rol heeft bij het festival. Wij hebben voor deze vorm van content omdat in deze fase bereik heel belangrijk is, en bij zoveel mogelijk mensen de content moet aanslaan. In de think fase willen we gebruik maken van Influencer-marketing, om zo mensen in overweging te brengen om kaartjes te kopen. Tot slot wilden wij in de live fase een beter duurzaamheidsbeleid toe passen door middel van betere afval-inzamelpunten, omdat dit de beleving van het evenement verbeterd en goodwill creëert bij de steeds milieubewustere festivalbezoeker.

Photoshop
Tot slot heb ik als laatste skill photoshop gevolgd. Omdat ik voor mijn studie regelmatig aan het werk ben met Canva, hoopte ik dat ik ook mijn vaardigheden kon realiseren in het programma Adobe Photoshop.
Tijdens de sessies zijn we bezig geweest met het proberen van diverse tools van photoshop. Hoe je bijvoorbeeld een object uit een afbeelding haalt om deze vervolgens ergens anders te willen gebruiken, of nou juist een object uit de afbeelding halen omdat je de afbeelding zonder dit object wilt hebben. Ik vond de lessen van Photoshop erg leuk, en ik vond de opdrachten ook genoeg uitdaging bieden om zelf een op zoek te gaan naar de beste oplossing. Uiteindelijk zijn uit de lessen ook leuke werken ontstaan. We zijn bezig geweest met zowel stilstaande advertenties als het uitproberen van GIF’s maken, bewegende media. Na de lessen Photoshop kan ik zeggen dat ik de basisaspecten van photoshop al goed onder de knie had, en ook een aantal leuke trucjes wist te gebruiken. Ik zou het leuk vinden Photoshop meer en vaker te gebruiken omdat het een hoop te bieden heeft qua contentcreatie.


Conclusie
Ik heb tijdens mijn skills nieuwe kennis en inzichten gekregen die ik hiervoor niet had. In de enkele sessies de we per skill kregen heb ik niet alleen nieuwe dingen geleerd, maar ben ik nieuwsgierig geworden in de dingen die we hebben behandeld, wat mij aan het denken heeft gezet of ik dit niet misschien terug wil vinden in mijn stage of uiteindelijke beroep. De minst leuke vond ik Design Thinking, omdat dit niet helemaal aansloot op mijn interesses. Ik vond Klantgerichte contentcreatie zowel leuk als leerzaam omdat deze skill erg aansloot op mijn interesses. Verder vond ik Eyetracking het leerzaamst, omdat de eyetracker een unieke kijk heeft op marketing, en hoe belangrijk en kostbaar de tijd is die iemand heeft om jouw commercial of advertentie te zien. Tot slot vond ik Photoshop het leukst. Tijdens deze sessies heb ik geleerd hoe ik met het programma Adobe Photoshop aan de slag kan om leuke visuals te maken, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor een reclamecampagne, social media en meer. Ik vond het leuk om bezig te zijn met creativiteit, en het visualiseren van je ideeën.