Ik heb in oktober 2024 een talentscan gedaan, waar ik aan moest geven welke vormen van communicatie ik voorkeur aan gaf, en hieruit zijn nuttige resultaten uitgekomen bij het aangaan of reflectie op een samenwerking.
Uit de grafiek Communicatiestijl is duidelijk uitgekomen dat mijn persoonlijkheid naar de rechterzijde van de grid leunt, en ik kan mij ook goed vinden in de resultaten. Ik vind mezelf ook erg expressief, ben vaak in een samenwerking graag met meerdere dingen tegelijk bezig en vertel ook graag wat voor ideeën ik te brengen heb. Daarnaast ben ik ook bij voorkeur directief, neem ik graag de leiding en durf de confrontatie aan te gaan. De valkuilen die hierbij komen kijken kan ik ook terugvinden in mijn persoonlijkheid. Ik kan weleens doordrukken of overheersend overkomen, maar dat probeer ik het liefst niet te doen natuurlijk omdat dit in een groepsverband kan storen. De communicatiestijl die uit de talentscan blijkt is waar mijn voorkeur naar uit gaat in een groepsverband, maar ik kan ook heel coöperatief en ook enigszins reflexief zijn als de samenwerking hiernaar verlangt. Wanneer bijvoorbeeld iemand in mijn groepje ook erg directief is neem ik een coöperatievere rol aan.
Ook uit het karakterprofiel blijkt dat ik erg aan de rechtse kant zit, alleen is deze grid iets specifieker. Wat mij bij deze opvalt is dat strateeg een 4 krijgt, terwijl ik deze nou juist bij mezelf aan vind sluiten en waarom ik het eerder in de communicatiestijl met de 7 voor directieve stijl eens was. De reden hiervoor is denk ik omdat strateeg aan de beheersende kant van de grid staat, en ik meer van het impulsievere ondernemen ben, wat aansluit bij de flexibele pionier. Toch vind ik mij erg goed aansluiten bij de kenmerken van een strateeg zoals koersbepalend en maakt beleid.
Om mijzelf verder te ontwikkelen zou ik mijn kernkwaliteiten kunnen gebruiken om een uitdaging aan te gaan. Ik gebruik hiervoor het model van Ofman:
Een van mijn kernkwaliteiten is dat ik welbespraakt ben. Dit is iets positiefs, maar de valkuil hierachter is dat ik ooit té dominant kan zijn in gesprekken wat iets negatiefs is, omdat dit een ander kan storen, of bijvoorbeeld andere goede ideeën aan de kant schuif omdat ik al zo overtuigd ben van mijn idee. De uitdaging hier is dat ik anderen de ruimte moet geven om te spreken, en zo de algehele samenwerking probeer te stimuleren. Hierin moet ik natuurlijk niet doorslaan, want de allergie in deze uitdaging is dat ik te terughoudend wordt in de communicatie, en mijn eigen mening volledig loslaat.
Een andere kernkwaliteit van mij is dat ik spontaan ben. De valkuil hiervan is dat dingen weleens ongeorganiseerd en chaotisch kunnen zijn. De uitdaging is ook dat spontaniteit geleid kan worden met structuur en planning. De allergie hiervan is dat de planning vast kan lopen als men ergens tegenaan loopt om structuur te behouden, wat je starheid kan noemen.
Tot slot is een van mijn kernkwaliteiten mijn besluitvaardigheid. Ik durf namelijk beslissingen te maken wanneer ik denk dat ik voldoende weet om een keuze te kunnen maken. De valkuil hiervan is dat ik ooit koppig over kan komen en misschien zelfs al te snel beslissingen maak voordat er verdere belangrijke informatie vrij is gekomen. De uitdaging hierachter is dus dat ik met geduld en beleid moet handelen. De allergie hiervan is dat ik teveel ga twijfelen of te afwachtend ben voor er een besluit genomen kan worden.