Workshops bij Driessen

Teneinde van 2024 waren de semester 3 studenten van onze opleiding welkom bij Driessen in Helmond. Ik heb ook de twee inspirerende sessies bij kunnen wonen, waar we onder andere leerden hoe je effectief storytelling kan gebruiken in je profilering naar de arbeidsmarkt, hoe wij LinkedIn kunnen gebruiken om het best gezien te kunnen worden en tips hoe je nu het best solliciteert voor een stage of baan.

Tijdens de eerste sessie hebben we een leerzame voorlichting gekregen over storytelling van Koen de Rooij, directeur duurzaamheid bij Driessen. Terwijl ikzelf bewust al dan niet onbewust storytelling, maar wat bijvoorbeeld nou een verhaal goed maakt vond ik erg goed uitgelegd door Koen. Het belangrijkste wat ik deze dag heb geleerd is dat de ‘waarom’ een veel sterker verhaal vormt dan de ‘wat’ en ‘hoe’. Ook de tien tips hoe je je verhaal het best over weet te brengen vond ik interessant. Omdat ik zelf vaak nog onbewust bepaalde trekken laat zien wanneer ik bijvoorbeeld presenteer, is het goed om ooit te oefenen op de manier hoe ik beweeg, mimiek en ook wát ik zeg.

Na een succesvolle eerste dag bij Driessen hebben we op dag twee een andere workshop bij gewoond over LinkedIn en solliciteren, gegeven door Ruud en Nikki, beiden werkzaam bij Driessen. Omdat ik tijdens deze workshop al een stageplek had gevonden waren sommige dingen niet per sé handig voor de korte termijn, maar heb ik tóch dingen geleerd die ik graag meeneem. Vooral waar ik in het verleden moeite mee was weten wat er precies van mij wordt verwacht tijdens het solliciteren. De plekken waar ik tot nu toe heb mogen solliciteren heb ik allemaal als eerste stap telefonisch benadert, waaruit vaak snel duidelijkheid kwam hoe het sollicitatieproces in elkaar zat. Daarnaast waren de plekken waar ik tot nu toe op sollicitatie ben geweest nog erg laagdrempelig qua opzet omdat het hier om een bijbaantje ging, of ik al kennissen was met degene bij wie ik op gesprek ging. Als je mij nu zou hebben gevraagd voor de sessie hoe ik een formeel sollicitatieproces zou doorlopen, waren er vast momenten geweest die ik volgens Nikki en Ruud een stuk beter aan had kunnen pakken. Door de tips en tricks die ik tijdens deze sessie heb mee kunnen pikken zal ik een stuk zelfverzekerder een sollicitatie beginnen. Als ik één ding zou moeten kiezen die ik mee naar huis zou moeten nemen uit deze sessie, zijn dat de vragen die ik als sollicitant tijdens een gesprek aan de ander zou kunnen stellen, omdat dit een goede indruk achter laat en om het gesprek een goed verloop te geven.

Aan het einde van 2024 waren de semester 3-studenten van onze opleiding welkom bij Driessen in Helmond. Ik heb daar ook twee inspirerende sessies mogen bijwonen, waarin we onder andere leerden hoe je effectief storytelling kunt inzetten voor je profilering op de arbeidsmarkt, hoe je LinkedIn optimaal kunt gebruiken om zichtbaar te worden, en hoe je het beste kunt solliciteren voor een stage of baan.

Tijdens de eerste sessie kregen we een leerzame voorlichting over storytelling van Koen de Rooij, directeur duurzaamheid bij Driessen. Hoewel ik zelf al bewust of onbewust storytelling toepas, vond ik de uitleg van Koen over wat een verhaal écht goed maakt bijzonder waardevol. Het belangrijkste inzicht dat ik deze dag heb opgedaan, is dat de ‘waarom’ een veel krachtiger verhaal vormt dan de ‘wat’ en de ‘hoe’. Ook de tien tips om je verhaal effectief over te brengen, vond ik erg interessant. Omdat ik zelf nog vaak onbewust bepaalde trekjes laat zien tijdens bijvoorbeeld presentaties, realiseer ik me nu hoe belangrijk het is om te oefenen met mijn bewegingen, mimiek en de manier waarop ik mijn boodschap overbreng.

Na een succesvolle eerste dag bij Driessen volgden we op dag twee een andere workshop over LinkedIn en solliciteren, gegeven door Ruud en Nikki, beiden werkzaam bij Driessen. Hoewel ik tijdens deze workshop al een stageplek had gevonden, heb ik toch waardevolle inzichten opgedaan die ik graag meeneem voor de toekomst. Een van de dingen waar ik in het verleden moeite mee had, was precies weten wat er van mij werd verwacht tijdens het solliciteren. Bij de plekken waar ik tot nu toe heb gesolliciteerd, heb ik vaak eerst telefonisch contact gezocht, wat vaak snel duidelijkheid gaf over het sollicitatieproces. Bovendien waren de sollicitaties waar ik tot nu toe mee te maken had redelijk laagdrempelig, omdat het ging om bijbaantjes of omdat ik de persoon met wie ik sprak al kende.

Als je me vóór deze sessie had gevraagd hoe ik een formeel sollicitatieproces zou doorlopen, had ik waarschijnlijk bepaalde stappen minder goed aangepakt dan wat Nikki en Ruud adviseerden. Dankzij de tips en tricks die ik tijdens deze sessie heb opgepikt, voel ik me nu een stuk zelfverzekerder in het sollicitatieproces. Als ik één ding moet noemen dat ik uit deze sessie meeneem, zijn het de vragen die ik als sollicitant aan mijn gesprekspartner kan stellen. Dit laat niet alleen een goede indruk achter, maar zorgt ook voor een prettig en gestructureerd gesprek.